Przepis na kartacze! :)

Do dziś trwają dyskusje na temat pochodzenia tego dania. Ale przecież nie o to chodzi, lecz o zabawę, promocję produktu naszego regionu i pokazanie, że nawet ta mocno “zuniformizowana” potrawa może być podawana i wykonywana na różne sposoby. Poniższy przepis przewiduje 18 kartaczy dla sześciu osób. Składniki: 5kg ziemniaków, 40 dag ziemniaków gotowanych i przemielonych przez

Lato w mieście z Domem Kultury w Gołdapi

Dom Kultury w Gołdapi zaprasza na cykl wydarzeń pn. „Lato w Mieście”. Szczegóły na plakacie.

OSiR Gołdap: Wakacje na sportowo

Ośrodek Sportu i Rekreacji w Gołdapi zaprasza do udziału w wydarzeniach sportowych tegorocznych wakacji.

Triathlon w najbliższą niedzielę

23 lipca Mazurski Zdrój stanie się areną triathlonowych zmagań przy Pijalni Wód Mineralnych i Leczniczych oraz tężni. Obecnie lista startowa liczy już ponad 300 zawodników.

Dni Gołdapi już w tym tygodniu!

21 lipca rozpoczną się Dni Gołdapi 2017. Zaplanowano promocję książki, konkursy oraz atrakcje dla dzieci. W tym roku gwiazdami koncertowej części wydarzenia będą Kamil Bednarek i Kombi. Szczegóły na plakacie.

Dziedzictwo Kulinarne

Gołdap to szeroko pojęte pogranicze. To też i smak tutejszych potraw ma smak pogranicza, choćby kartacze zwane na Litwie cepelinami – pyszne ziemniaczane kule nadziane mięsnym farszem. Tu kilka lata temu powstało „Światowe Centrum Smakoszy Kartaczy”. Zaś na sierpniowy Festiwal Pogranicza „Kartaczewo” czekają nie tylko gołdapianie. Bowiem swoje umiejętności kulinarne pokazują w tym czasie gospodynie i zakłady gastronomiczne z
Do góry
});