Składniki: 1 litr kefiru, jogurtu lub zsiadłego mleka, szklanka (250 ml) gęstej kwaśnej śmietany, botwina, 2 łyżeczki soku z cytryny, 3 jajka, rzodkiewki, 2 ogórki, pęk szczypioru, pęk koperku, koncentrat buraczkowy, pieprz i sól oraz czosnek

Sposób przygotowania: Buraczki kroimy na ćwiartki, z botwiny odcinamy liście krojąc na drobne kawałki. Do garnka wlewamy 3/4 szklanki wody, dodajemy sok z cytryny, buraczki oraz botwinkę. Całość gotujemy około 7 minut. Do dużego garnka wlewamy jogurt/ kefir lub zsiadłe mleko. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy. Koperek i szczypiorek siekamy. Dodajemy do kefiru. Kroimy ogórki, podobnie rzodkiewkę, a następnie wrzucamy do garnka. Dokładamy ugotowane uprzednio na twardo i pokrojone jajko, wlewamy chłodną botwinkę. Do całości wlewamy dwie łyżki koncentratu buraczanego, doprawiamy solą i pieprzem. Można też dodać czosnek.

Garnek odstawiamy na kilka godzin do lodówki. 

Przepis znalazłeś dzięki mieście Gołdap.

W której części województwa znajduje się Gołdap - jedyne uzdrowisko na Warmi i Mazurach?
Zarezerwuj nocleg Booking.com
Do góry
});