Składniki: około dziesięciu ziemniaków, 2 jajka, 2 łyżki mąki oraz tyle samo mąki ziemniaczanej, przyprawy (sól, pieprz), 2 marchewki, cebula, olej lub masło roślinne. Do sosu grzybowego: olej lub masło, cebula, suszone grzyby, boczek, łyżka mąki, śmietana.

Sposób przygotowania: Ziemniaki gotujemy. Cebulkę drobno siekamy i podsmażamy na oleju lub maśle. Marchewkę obieramy i ścieramy. Utartą dodajemy na patelnię. Całość dusimy przez niecały kwadrans na wolnym ogniu. Przyprawiamy pod koniec solą i pieprzem.

W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni. Ugotowane ziemniaki rozgniatamy, wbijamy do nich jajka i dodajemy mąkę. Nabieramy ziemniaki dłonią. Do rozgniecionej masy ziemniaczanej dodajemy w środek marchewkę i przykrywamy ziemniakami. Na blaszce układamy nasze placki i pieczemy przez około 17 minut, po czym przewracamy na drugą stronę.

Sos: Suszone grzybki moczymy w gorącej wodzie. Podsmażamy cebulkę, do której dokładamy boczek i uprzednio wymoczone grzybki. Do szklanki wody dodajemy mąkę i mieszamy, następnie wlewając na patelnię. Na koniec dodajemy śmietanę.

Zarezerwuj nocleg w stolicy Kartaczy :) Booking.com
TOP
});