Trwa 10. Święto Sękacza zorganizowane przez prężnie działające Stowarzyszenie Żytkiejmska Struga. W czasie wydarzenia pobito nieoficjalnie rekord świata w pieczeniu największego sękacza. Powstał on dzięki 16 osobom z 1000 jaj, 25 kilogramów mąki, 25 kilogramów cukru, 25 kilogramów masła i 25 litrów śmietany. Miał 5 metrów długości i 80 kilogramów.
Oficjalnie wpisany do Księgi Guinessa jest litewski sękacz o wadze 67 kg i wysokości 3,5 m. Ten upieczony w czasie dzisiejszej 10. edycji Święta Sękacza nie konkuruje do wpisu w tej wyjątkowej księdze, a i tak pobił wpisany do niej rekord – tym razem ekspertami były setki, o ile nie tysiące Gości wydarzenia, odbywającego się na wschodzie powiatu gołdapskiego. Serdecznie gratulujemy i życzymy udanej zabawy. Ta planowana jest do późnych godzin nocnych.
Fot. goldap.info